túrósbatyu


Hozzávalók:
500 g finomliszt, 
3 dl tej,
 1 csipet só,
 2 -3 evőkanál kristálycukor, 
75 g vaj, 
 2 tojás sárgája
, 18 g élesztő 

A töltelék:
250 g túró,
 2-3 evőkanál kristálycukor (családom szerint többet is elbír:)
 1 csomag vaníliás cukor, 
1 citrom reszelt héja,
 1 evőkanál tejföl
, 1 evőkanál búzadara
, 1 egész tojás
 Tipp: Tölteléket úgy adagoljuk, hogy a búzadara megdagad és így több lesz, mint hidegen megtöltve.

 
Különlegesség:  a túróra lehet tenne eper lekvárt ízlés szerint, vagy málna, erdeigyümölcs lekvárt:)

Elkészítés:
 Kevés langyos tejben felfuttatom az élesztőt, amibe egy teáskanálnyi cukrot tettem. Közben lisztet, sóval, cukorral ízesítem, és elmorzsolom benne a vajat. Majd hozzáadom a maradék tejet, a tojások sárgáját, és a felfuttatott élesztőt. Alaposan átdagasztom és letakarva 1 órán keresztül langyos helyen kelni hagyom. 

Közben elkészítem a tölteléket. A túrót áttöröm és a hozzávalókkal alaposan elkavarom. 

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, még egy kicsit átgyúrom, 1 cm vastagra nyújtom. Kb. 10x10 cm-es kockákra vágom, közepébe túrótölteléket rakok. Szemben lévő két-két csücskét összecsípem, tojásfehérjével megkenem és letakarva további 1/2 óráig kelni hagyom. Közben a sütőt 180-fokra előmelegítem, mire letelik a 1/2 óra, a sütőnk is kellőképpen felmelegedik. Kb. 20 perc alatt aranybarnára sütöm. Fogyasztás előtt porcukorral megszórom.