Mi is koronázhatná meg jobban a vasárnap estét, mint egy isteni finom puha szilvalekváros csiga. Ami pedig a legjobb benne, ha marad belőle a hetet ezzel a finomsággal kezdeni felemelő. Ma késő délután a facebook-on az egyik ismerős feltett egy fotó, hogy elkészült a finomsággal. Családom persze azonnal reagált rá, "ilyet kérünk, most". Mivel nem volt itthon leveles tésztám a fagyasztóban sajnos:( ezért elkezdtem azon agyalni, melyik az a tészta amivel finom, gyors lesz egy szilvalekváros csiga. Persze, hogy egy egyszerű kelt tészta, ami még másnap is puha marad. A legjobb benne, hogy igazából bármivel megkenhető - kakaóval, más lekvárokkal, túróval - így este 7 óra magasságában neki is álltam a sütésnek. Íme ez lett belőle!
Hozzávalók:
500 g finomliszt,
3 dl tej,
1 csipet só,
2 -3 evőkanál kristálycukor,
75 g vaj,
2 tojás sárgája
, 18 g élesztő
Lekvár: Isteni finom házi főzésű szilvalekvár.
Tipp: Mivel a lekvár elég keményre lett főzve, egy kis tiszta vízzel selymesre kavartam, így könnyebb lesz a tésztát megkenni és nem is szárad ki.
Elkészítés:
Kevés langyos tejben felfuttatom az élesztőt, amibe egy teáskanálnyi cukrot tettem. Közben lisztet, sóval, cukorral ízesítem, és elmorzsolom benne a vajat. Majd hozzáadom a maradék tejet, a tojások sárgáját, és a felfuttatott élesztőt. Alaposan átdagasztom és letakarva fél órán keresztül langyos helyen kelni hagyom. TIPP: 50 fokos sütőben kb 20 perc nedves ruhával letakarva. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, 8 mm vastagra téglalap alakúra nyújtom. Ha kész megkenem a lekvárral, feltekerem és 1,5 cm vastagságban felvágom. TIPP: a kés, amivel vágom vizes, így könnyebben csúszik a lekváros tésztán. Majd tepsire helyezem, cukorral megszórom, de csak egy kicsit, tojásfehérjével átkentem és az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütöm. Fogyasztás előtt porcukorral megszórom.
TIPP: Ízlés szerint lehet fahéjas is, akkor a lekvárt elkeverem egy kis fahéjjal!