Hozzávalók (1 db kalácshoz)
Tészta:
250 g búzaliszt,
20 g kristálycukor,
10 g akácméz,
1/2 db tojás,
15 g friss élesztő,
100 ml langyos víz,
30 g vaj,
3 g só
Kenéshez:
1/2 db tojás
1 evőkanál teljes tej
Elkészítés:
Futtassuk fel az élesztőt kevés langyos vízben, egy kiskanál cukorral. Egy dagasztó tálban mérjük ki az összetevőket, majd az élesztővel együtt gyúrjuk teljesen simára. Akkor jó a tészta, ha selymes. (kb. 10 perc aktív gyúrás) Ha összeállt a tészta, tegyük egy kilisztezett tálba, takarjuk le nedves konyharuhával, és hagyjuk pihenni meleg helyen kb 30 percig. A tészta a duplájára fog nőni. Pihentetés után osszuk 3 egyenlő részre. A tészta egy kicsit össze fog esni, de nem kell átgyúrni, csak finoman gömbölyíteni és vastag hengereket sodorni belőle. (kb 40 cm -es lesz belőle) Ezt követően a három hengert be kell fonni, úgy, mint egy hajfonatot. A tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt, tegyük rá a kalácsot, és takarjuk le nedves ruhával. Meleg helyen, - vagy kb 50 fokos sütőben - kelesszük újra a kalácsot. Ez nagyon fontos momentum, mert, ha kimarad, olyan kemény lesz a kalács, mint a beton! Ha megkelt, kenjük be a tojásos-tejes keverékkel, és 180 fokos sütőben kb 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.
Akkor kész teljesen, hogy ha megfordítva, az alját megütögetve kopog!