zserbó


Hozzávalók:  
35 dkg sima liszt, 1 egész tojás, 5 dkg porcukor, 15 dkg zsír, 1 dl tej, 1 dkg élesztő, csipetnyi sütőpor, csipetnyi só, 18 dkg darált dió, 12 dkg porcukor, 22 dkg baracklekvár (egy kisebb üveg) 

Csokimáz, bevonat: 
10 dkg cukor, 3 dkg finom kakaó, 3 dkg vaj 

Elkészítés: 
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatom egy kis cukorral. A zsírt a liszttel elmorzsoljuk, hozzáöntöm a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a sütőport. Jól összedolgozom a hozzávalókat! A tésztát két egyenlő és egy nagyobb részre osztom! Kinyújtom a két egyforma részt kb 25x35 cm a harmadikat pedig kicsit nagyobbra. A két egyforma lapból az egyik lesz a legalsó, tepsibe helyezem, - én kivajazom és lisztezem a tepsit, lehet zsírpapírra is tenni - majd a fele lekvárral bekenem és a fele porcukor darált dió keverékével beszórom. Ráhelyezem a következő egyforma lapot - lekvár, dió...- majd a tetejére a nagyobbra nyújtott lapot úgyhogy egy kicsit befedje az oldalát. Majd az így összeállított süteményt normál hőmérsékleten kelesztem egy órán keresztül. Tetejét megszurkálom és lassan sütöm még a teteje egyenletes világospirosra sül. Ha kész és kihűlt a tészta a tetejét bevonom csokimázzal. 

Gyerekkorunk emléke...:)